چسب سنگ از جمله موادی است که برای اتصال سنگ به سنگ دیگر و اتصال سنگ به سایر سطوح و مصالح از جمله فلزات استفاده میشود. امروزه با رواج فرآوری های مدرن سنگ، استفاده از ملات ھای نوین در اجرای سنگ ساختمانی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. چسب سنگ نیز از جمله همین ملات ها محسوب میشود. شناخت ویژگی های چسب مرغوب، مزایا و معایب و نحوه استفاده این چسب، از جمله موارد مهم در به کارگیری آن است که در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
ویژگی های چسب سنگ
مرغوبیت چسبی که مناسب سنگ و قابل به کارگیری در سطوح مختلف باشد، باتوجه به ویژگی های زیر تعیین میشود:
· میزان و قدرت چسبندگی
چسبندگی کم از جمله مهم ترین نقص هایی است که باعث شده جایگزینی برای ملات انتخاب شود. قدرت چسبندگی، نکته ای مهم و قابل توجه در انتخاب چسب است. هر چه میزان چسبندگی سنگ به سطح مورد نظر بیشتر باشد، این چسب مرغوب تر است که این امر بستگی به ساختار و مواد تشکیل دهنده چسب دارد.
· ثبات رنگ سنگ پس از استفاده
انتخاب موادی که پس از استفاده و حتی به مرور زمان، تغییری بر روی رنگ و ظاهر سنگ ایجاد نکند، از دیگر نکات قابل توجه می باشد.
· انعطاف پذیری چسب
احتمالا شما هم در کوچه و خیابان ها ساختمان هایی مشاهده کرده اید که تکه ای یا بخش عظیمی از سنگ آن ها پس از وزش باد شدید یا زلزله ای با شدت کم، سقوط کرده یا شکسته است. اینکه سنگ پس از اینگونه حوادث فقط مقداری تکان بخورد ولی از جای خود جدانشود و یا نشکند، به ویژگی مقاومت کششی چسب بستگی دارد.
· کاربرد چسب در قسمت های مختلف ساختمان
استفاده از چسبی که هم برای داخل ساختمان و هم خارج از آن، جوابگو باشد نیز از جمله نکات مهم انتخاب چسب است. هنگام خریدچسب سنگ، به محل استفاده آن نیز توجه نمایید.
· مقاومت در برابر تغییر شرایط جوی
تغییرات شرایط جوی از جمله عواملی است که موجب جداشدن سنگ از ساختمان می شود. با سرد و گرم شدن هوا و انقباض و انبساط، احتمال جداشدن سنگ از ساختمان وجود دارد. پس بهتر است از چسبی استفاده کرد که جوابگوی این تغییرات باشد و سنگ از ساختمان جدا نشود.
· مقاومت در برابر فشار
چسب نیز باید همانند خودِ سنگ، مقاومت فشاری بالایی داشته باشد. این نکته، بخصوص در مورد چسبی که برای متریال کف به کاربرده میشود بسیار حائز اهمیت است.
· غیر قابل اشتعال
چسب از ترکیبات شیمیایی مختلفی ساخته میشود که ممکن است قابل اشتعال باشد. در انتخاب چسب مناسب، باید به این نکته توجه داشت که چسب غیر قابل اشتعال باشد و در اثر آتش نسوزد و آتش سوزی را افزایش ندهد. مقاومت بالای چسب و سایر مصالح ساختمانی در برابر دمای زیاد اهمیت بالایی دارد زیرا هرچه این مقاومت بیشتر باشد، زیان و آسیب ساختمان در برابر حوادثی همچون آتش سوزی کمتر است.
.
· ضمانت کیفیت
اینکه تولید کننده معتبر چسب برای آن ضمانتی در نظر بگیرد، بیانگر این است که این محصول کیفیت بالایی دارد و میتوان به آن اعتماد کرد.
در این مقاله تلاش شده است به مهم ترین ویژگی های چسب سنگ اشاره شود. ویژگی های دیگری نیز وجود دارد که میتواند یک چسب سنگ خوب را به شما ارائه دهد. از جمله ویژگی های دیگر میتوان به زمان خشک شدن چسب در فصول مختلف، حفظ کیفیت ظاهری و عدم تغییر حجم در مدت زمان طولانی، امکان ترکیب شدن با رنگ برای رسیدن ب رنگ مورد نظر، قابل تراشکاری و سنباده خوری و … اشاره کرد.
مزایای استفاده از چسب:
- قدرت چسبندگی بالا
- سبک شدن و کاهش وزن نهایی ساختمان
- مقاومت و استحکام بیشتر سنگ در سطح
- مقاومت در برابر نفوذ آب و تغییرات دمایی شدید
- مقاومت مکانیکی بالا (پایدار در محیط های خورنده)
- ثبات رنگ سنگ و عدم تغییر رنگ درصورت استفاده از چسب باکیفیت
- به علت داشتن انعطاف پذیری، در حوادثی همچون زلزله وطوفان، سنگ سقوط نمیکند.
- غیر قابل اشتعال
- نصب راحت تر سنگ
معایب استفاده از چسب سنگ :
- سطح زیر چسب باید خیلی صاف باشد.
- موقع فَک پلمپ چسب، باید سریع استفاده شود.
- در سنگهای دیواره با ابعاد خیلی بزرگ، قابل استفاده نیست.
- قیمت بالاتری نسبت به ملات دارد.
- قابل استفاده برای هرنوع سنگی نیست.
نحوه استفاده و چسباندن سنگ:
- سطحی که قصد دارید سنگ را روی آن بچسبانید، تمیز کنید. هرگونه گرد وغبار و مواد اضافه را پاک کنید.
- اگر سطح شما سیمانی است، قبل از چسباندن سنگ ها چند بار آن را با آب خیس کنید.
- اگر سطح شما کاشی است، با چکش یا تیشه بر روی آن بزنید تا روی آن ناهمواری ایجاد شود.
- سطحی که گچی می باشد باید از روز قبل چسباندن سنگ، بستر چسباندن اماده شود. (با فرچه سطح را با پرایمر بپوشانید و یک روز بعد از آن چسباندن سنگ را آغاز کنید.)