افزایش 60 درصدی هزینه تولید، کاهش 40 درصدی تقاضای بازار ، آشفتگی صنعت سنگ
در صنعت سنگ ، بر اساس آمار های غیر رسمی، ظرفیت تولید به سالانه هشت میلیون تن کاهش یافته و این شرایط در حالی است که ما سابقه تولید سالانه سیزده میلیون تن را تجربه کرده ایم.این پنج میلیون تن کاهش ، در کمتر از شش سال رقم خورده است.
علت تعطیلی بسیاری از کارخانه ها
از جمله عوامل اصلی این کاهش تولید ، افزایش هزینه های تولید، کاهش تقاضا در بازار داخلی، به علت بودجه کم برای ساخت و ساز و در بازار خارج، به علت رقابت بازار سنگ در کشورهای همسایه از جمله ترکیه به سبب قیمت کمتر و کیفیت فرآوری و … می باشد.افزایش هزینه های حمل ونقل نیز از دیگر عوامل تاثیر گذار در کاهش صادرات سنگ به بازار های خارجی میباشند .
به طور کلی میتوان گفت ، عوامل زیر از جمله مهم ترین عوامل تعطیلی و حال آشفته صنعت سنگ می باشند:
- کاهش 40 درصدی تقاضای تولید (در بازار داخلی و خارجی )
- افزایش 60 درصدی هزینه های تولید
- فرسودگی ، مستهلک و قدیمی بودن ابزار و ماشین آلات
- هزینه بالای تعمیر و تعویض ماشین آلات و دستگاه ها
- عدم تطابق با تکنولوژی های روز
- افزایش هزینه های کارگری (هزینه های آموزشی، حقوق ، بیمه و …)
- افزایش مالیات و …
- افزایش هزینه حمل و نقل
- رواج استفاده از کاشی و سرامیک در بازار به علت کمبود بودجه برای خرید سنگ
- تاثیر پذیری صادرات از کاهش تقاضای چین
- افزایش قدرت کشور ترکیه در بازارهای جهانی
- شرایط و چالش های پیش رو در فروش سنگ
- عدم وجود متولی و مدیریت قوی راهبردی در صنعت سنگ
- و …..
.
علت تعطیلی بسیاری از معادن
علاوه بر مشکلات بیان شده در صنعت سنگ ، از جهت دیگر ، کاهش قابل توجه ظرفیت تولید معادن سنگ نیز یکی از دغدغه های کارخانه ها و بازار سنگ است. طبق آمارهای موجود ، ظرفیت اسمی معادن سنگ ایران حدود سی میلیون تن می باشد که حدود دو هزار و دویست معدن برای فعالیت، پروانه بهره برداری از وزارت صمت دریافت نموده اند و بسیاری از معادن نیز فعالیت خود را متوقف نموده اند.
اگر به بسیاری از معادن تعطیل شده سر بزنید ، خواهید دید که در این معادن چندین دستگاه فرسوده وجود دارد که پس از خرابی به علت هزینه های بالای تعمیر یا عدم توانایی برای خرید دستگاه های جدید معدن، به حال خود رها شده اند. باید توجه داشت که این هزینه ها در کشور های همسایه از جمله ترکیه بسیار کم تر و مناسب تر است .از همین رو سنگ های با کیفیت تولید شده در کشوری همچون ترکیه در مقایسه با سنگ با کیفیت مشابه در کشور ایران ، قیمت کمتری دارند.
پیاده سازی یک فرمول برای همه معادن در صنعت سنگ ، یکی دیگر از عوامل تعطیلی معادن است. اینکه بعضی از معادن برای استخراج نیاز به حمایت دارند و برخی متناسب با ساز و کارهای موجود هستند ، برکسی پوشیده نیست. این فرمول درحالی که برای بعضی معادن هزینه ای بسیار ناچیز است ، برای برخی معادن قابل تامین و پرداخت نیست و حتی این معادن نیاز به حمایت دولت دارند.
معادن سنگ اصفهان
۷۰ درصد معادن سنگ اصفهان تعطیل شده اند به علت تحریم نمیتوانیم بار برای کشورهای اروپایی بفرستیم عراقی ها سنگ اصفهان را با ارزانترین قیمت میخرند و به اروپا صادر می کنند.
مهدی امینی عضو هیئت مدیره انجمن سنگ : مهم ترین مشکل ما تحریم هاست. چون ما نمی توانیم به طور مستقیم بار برای کشورهای اروپایی بفرستیم در این بین بازگشت ارز حاصل از صادرات هم دردسرساز شده است. تمام این مشکلات جمع شده و منجر به رکود صنعت سنگ شده است. صادرات سنگ کمتر از یک درصد ،است، با این حال سنگ اصفهان به ترکیه فرستاده میشود و از این کشور با برند دیگری صادر میشود. کل تولید معادن و کارخانه های ما به زیر ۵ درصد میرسد و صادرات چندانی نداریم؛ این در حالی است که ترکیه ۴۸ درصد صادرات دارد مشکلات حمل و نقل تعرفه و گمرک را داریم.
اصغری از تولیدکنندگان سنگ اصفهان نیز میگوید: تحریم ها تأثیر زیادی بر فروش ما داشته است؛ چون بازرگانان کشورهای اروپایی به صورت مجدد از ما خرید میکنند. این در حالی است که در گذشته فروش خارجی رونق بیشتری داشت و وضعیت تولیدکنندگان هم مناسب تر بود. مشکل دیگر در رابطه با تبلیغات است. تبلیغات سنگ خیلی ضعیف است؛ علاوه براین برای انتقال پول هم با مشکل مواجهیم؛ چون یک سری بانکها تحریم هستند. افزایش قیمت دلار باعث شده تا هزینه های تولید افزایشی شود. ماشین آلاتی که استفاده میکنیم اگر استیجاری باشند، اجاره هایشان دو برابر شده است. علاوه بر این معادنی که ماشین آلات دارند نیز به دلیل افزایش قیمت دلار هزینه قطعاتشان افزایش یافته است. دولت هم حمایتی از معدن دار نمی کند.