اخبار, معرفی سنگ

علت شوره زدن مصالح ساختمانی و روش از بین بردن آن

شوره زدن مصالح-سنگ-اجر-سرامیک-

احتمالا شما نیز تاکنون مصالحی از ساختمان را دیده اید که به علت سفیدک یا اصطلاحا شوره زدن،ظاهر و کیفیت اولیه خود را از دست داده اند. این پدیده،معمولا در مکانی های مرطوب ساختمان، مشاهده میشود.اما ممکن است شوره مصالح ساختمانی در مکان های بدون رطوبت هم،این مشکل را به وجود آید.

هزینه ی بالای مصالح ساختمانی، باعث شده که به راحتی و طی مدت زمان کوتاه،امکان تغییر و تعویض متریال وجود نداشته باشد.از این رو لازم است در انتخاب مصالح ساختمانی این نکته را نیز درنظر گرفته و مصالح با کیفیت انتخاب نمایید.

 

سفیدک یا شوره چیه؟

سفیدک یا شوره، پوشش برفکی مانند یا نمکی شکلی است که روی برخی از سطوح متریال مختلف مانند سیمان،سنگ،سرامیک و … شکل میگیرد.به زبان ساده شوره ها به دو دسته تقسیم میشوند:

    • شوره خشک: شوره ای که به سطح متریال میچسبه و به این راحتی ها جدا نمیشه!
    • شوره خیس یا سطحی: شوره ای که با یک دستمال به راحتی پاک میشه!

تقسیم بندی دیگری از شوره ها وجود دارد که بر اساس آن،شوره ها به دو دسته تقسیم بندی میشوند:

    • شوره اولیه: این نوع شوره تا سه روز بعد از نصب و اجرای مصالح ممکن است تشکیل شود و علت آن وجود آب اضافه در تهیه ملات می باشد.

    • شوره ثانویه: این شوره به تدریج و پس از گذشت زمان، به دلایلی که در ادامه بیان میشود اتفاق می افتد.

 

همانطور که بیان شد، تشکیل شوره به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.

 

برای مطالعه بیشتر : سنگ های ساختمانی که شوره نمیزنند و کثیف هم نمیشن !

 

علت شوره زدن مصالح چیه

چرا مصالح ساختمانی شوره میزنه؟(عوامل موثر در شوره زدن متریال)

از تبخیر آب موجود در ملات پشت مصالح یا به علت وجود ترکیبات ومواد خاص در خود متریال،ممکن است برخی متریال شوره بزند.عمدتا این سفیدک یا شوره در سطح مصالح ،حاصل از املاح معدنی و رسوب نمک است که باعث از بین رفتن زیبایی و جذابیت ظاهری مصالح میشود.

 

به طور کلی میتوان سه دلیل برای شوره زدن مصالح ساختمانی در نظر گرفت :

 

·         جنس و مواد تشکیل دهنده خود مصالح (میزان آهک موجود در متریال و …)

به مرور زمان،ممکن است برخی متریال،نسبت به فضا و محیط به کارگیری خود، واکنش نشان دهند.در برخی متریال ممکن است در خلل و فرج سطح مصالح،شوره تشکیل شود.در برخی موارد در سطح مصالح شوره دیده میشود.

 

·         ملات یا موادی که با استفاده از آن متریال نصب یا اجرا میشوند.

پس از اطمینان از کیفیت و سلامت مصالح ، لازم است هرگونه ملات یا موادی که قرار است از آن جهت نصب یا اجرای مصالح استفاده شود،مورد بررسی قرار گیرد.به عنوان مثال سنگی که خود از لحاظ کیفیت و استحکام مورد تایید است اما ملات آن مناسب نیست، درنهایت شوره میزند.

 

·         آب مصرفی یا موادی که در تهیه ملات استفاده میشود.

به عنوان مثال در این مورد میتوان به شهرهایی اشاره کرد که دارای آب شور هستند.اگر از همان آب برای اجرای متریال استفاده شود،حتی اگر بهترین متریال هم باشد،ممکن است مصالح دچار شوره زدگی شوند.این شوره زدگی، از بین بندکشی ها به راحتی قابل مشاهده است.

 

 

کدام یک از مصالح ساختمانی شوره میزنند؟

هریک از مصالح ساختمانی بسته به جنس،محل به کارگیری و استفاده، نحوه شست و شو و … ممکن است شوره بزنند.کیفیت مصالح اهمیت بالایی دارد.متریال معدنی و مصالحی که بیشتر خاصیت آهکی داشته باشند، بیشتر در معرض شوره زدن هستند.از جمله مصالحی که ممکن است شوره بزنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

·         آجر و آجرنماها

·         برخی از سنگ های تراورتن (نسبت به آنالیز خود)

·         بعضی از موزاییک ها

·         بتن اکسپوز

·         دیوار های با پوشش سیمان

·         برخی از سرامیک ها

·         شن

·         خاک رس

·         و …

 

 

تاثیر شوره بر روی مصالح ساختمانی به چه صورت است؟

شوره ها ،عمدتا در کوتاه مدت تغییر خاصی بر روی مصالح ایجاد نمیکند.تخریب و فرسایش در کوتاه مدت اتفاق نمی افتد اما در مدت زمان طولانی، این شوره ها باعث تخریب و فرسایش مقطعی و نهایتا از بین رفتن متریال میشود.تغییر در زیبایی و جذابیت ظاهری از جمله اولین مشکلاتی است که شوره زدن به وجود می آورد.

توجه داشته باشید که اگر شوره زدن مصالح جدی گرفته نشود،ممکن است مصالح کپک زده و دچار آسیب شوند.

شوره زدن مصالح-سنگ-اجر-سرامیک-

برای جلوگیری از ایجاد شوره مصالح ساختمانی چه راهکارهایی وجود دارد؟

اولین و مهم ترین نکته در این مورد، انتخاب مصالح و متریالی است که شوره نمیزند و امتحان خود را پس داده اند.درصورت انتخاب مناسب دیگر لازم نیست نگران باشید.نکاتی برای جلوگیری از شوره زدن مصالح وجود دارد که در ادامه به توضیح آن میپردازیم :

 

1. توجه به اصول و نکات اساسی درمورد مصالح و ساخت وساز :

پس از انتخاب مصالح مرغوب، کمک گرفتن از یک پیمانکار و سازنده با تجربه و آشنا با اصول ساختمان سازی، حائز اهمیت است.

 

2.نگهداری مناسب مصالح قبل از اجرا:

قبل از اجرا و به کارگیری مصالح، لازم است آنها در محیط هایی بدون رطوبت و با شرایط مناسب نگهداری شوند.

 

3.شرایط آب و هوایی هنگام اجرای مصالح:

در برخی موارد شرایط بر وفق مراد ما نیست.روز بارانی میتواند همه برنامه ریزی ساخت وساز شما را بهم بریزد.بهتر است برخی از قسمت های ساخت و ساز مانند سنگ کاری را در فصول خشک سال انجام دهید.در آب وهوای مرطوب ،پوشاندن قسمت هایی از سازه که به تازگی اجرا شده اند ،توصیه میشود.

 

4.زیر سازی یا آب بندی مناسب:

به عنوان مثال برخی از سنگ ها مانند خانواده سنداستون ها(طرح چوب)، برای محفوظ ماندن از رطوبت، لازم است آب بندی شوند.برای این منظور این سنگ ها را قبل از کارکردن، خیس میکنند که به دلیل جذب آب بالای آنها، آب موجود در ملات را به خود جذب نکنند و نهایتا منجر به جدا شدن سنگ از سازه نشود.

 

5.به کارگیری درزگیر هایی که خاصیت آبگریزی دارند:

برای پیشگیری و ممانعت از نفوذ آب  میتوان از درزگیرهایی که آبگریز هستند، استفاده نمود.این مورد میتواند از شوره زدن مصالح ساختمانی جلوگیری کند.

 

6.استفاده از ملات با کیفیت و با قلیای کم و …

 

روش از بین بردن شوره بر روی سنگ ،آجر،بتن و …

خوشبختانه میتوان گفت در برخی موارد میتوان شوره ایجاد شده بر روی مصالح را از بین برد.با توجه به اینکه مقدار شوره ایجاد شده چقدر است وهمچنین با توجه به مدت زمانی که از شوره زدن میگذرد،میتوان از روش های مختلفی استفاده نمود.برخی شوره ها ممکن است به مرور زمان و در اثرهوازدگی طبیعی از بین روند.اما بعضی از شوره ها یا به سختی از بین می روند و یا درمدت زمان کوتاهی دوباره تشکیل میشوند.

شوره زدایی از مصالح

 

به عنوان مثال شوره های ایجاد شده بر روی سنگ طبیعی را میتوان با استفاده از آب تمیز و برس غیر فلزی و یا حتی سمباده سنگ از بین ببرید.البته قبل از آن به آسیب ندیدن مصالح نیز توجه نمایید.سمباده یکی از ابزار هایی که ممکن است براقیت سطح سنگ را از بین ببرد پس لازم است در استفاده از آن دقت نمایید.

 

در ادامه به طور کلی به روش های شوره زدایی اشاره مینماییم:

  • استفاده از آب با فشار بالا برای ازبین بردن شوره های موجود و بلافاصله خشک کردن محل برای جلوگیری از شوره زدن مجدد
  • استفاده از برس های غیر فلزی در صورت حساس نبودن متریال برای از بین بردن شوره ها
  • استفاده از محلول آب و سرکه یا سرکه سیب درصورت عدم واکنش پذیری مصالح وخراب شدن آنها
  • استفاده از محلول های شوره زدای شیمیایی موجود در بازار به شرطی که به مصالح آسیب نزند و واکنش نشان ندهد.در به کارگیری این مورد،به جنس مصالح مورد نظر دقت نمایید.
  • استفاده از برخی مواد نانو که برای این منظور در بازار وجود دارند.این مواد علاوه بر اینکه از بین برنده شوره هستند،از تشکیل مجدد آن نیز جلوگیری میکنند.در انتخاب این نوع مواد و اینکه مواد بر پایه آب نباشند،حتما دقت نمایید.
  • محول کردن کار شوره زدایی به کسانی که در این حیطه،تخصص دارند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *