یکی از نکاتی که برای خرید سنگ ساختمانی باید در نظر گرفت ، حفظ و ثبات رنگ سنگ پس از گذشت زمان است.این نکته برای انتخاب سنگ درمکان های عمومی ، نما ، حیاط ، پارکینگ و مکان هایی که تابش آفتاب و همچنین تغییرات آب و هوایی ونیز تردد زیاد است، باید بیشتر قابل توجه قرار گیرد.بهترین سنگ برای مکان های بیان شده ، سنگی است که هم در اثر تغییر شرایط جوی از نظر استحکام و کیفیت قابل تضمین بوده و هم از نظر تغییر رنگ سنگ و ثبات پس از گذشت زمان ، امتحان خود را پس داده باشد.
از جمله عواملی که میتواند در تغییر رنگ سنگ دخیل باشد ، به شرح زیر است:
- فرآوری نامناسب یا بی کیفیت
- اجرای نامناسب سنگ
- جنس و کیفیت و ماهیت سنگ
فرآوری نامناسب یا بی کیفیت
فرآوری با کیفیت پایین و نامناسب ، یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در تغییر رنگ سنگ است. اگر سنگی مقاومت و استحکام کافی برای انجام یک فرآوری را نداشته باشد یا تحت تاثیر فرآوری تغییر رنگ بدهد ، این سنگ مناسب به کارگیری با این نوع فرآوری نیست.
استفاده از رزین با کیفیت پایین یا نامرغوب نیز از جمله عواملی است که میتواند در زرد شدن و تغییر رنگ سنگ دخیل باشد. در برخی موارد برای تیره شدن رنگ سنگ ، از رنگ در فرآوری استفاده میشود.این مشکل زمانی مشخص می شود که پس از گذشت زمان و تابش نور خورشید شاهد تغییر رنگ سنگ خواهیم بود.
یکی از روش های پر رنگ کردن و جلا بخشیدن به سنگ ،به کارگیری لقمه اسیدی به هنگام فرآوری است.همین امر یکی دیگر از عواملی است که موجب میشود سنگ به مرور زمان تغییر رنگ دهد.پس از واکنش اسید و نور خورشید ، رنگ سنگ از حالت اولیه فاصله میگیرد و شاهد تغییر رنگ سنگ خواهیم بود.
در فرآوری هایی همچون بوش همرچرمی که در آن از لقمه های برس استفاده میشود ، برخلاف دیگر فراوری ها ، پس از گذشت زمان ، سنگ رنگ اولیه خود را حفظ میکند. پس اگر عدم تغییر رنگ سنگ برای شما اهمیت دارد، پیشنهاد میشود در این موضوع بیشتر تحقیق کنید.
فرآوری بوش همرچرمی
اجرای نامناسب سنگ
اجرای نامناسب سنگ توسط افرادی که مهارت کافی در اجرا ندارند نیز یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار است. نوع توری که در پشت سنگ ها به کار گرفته می شود و میزان واکنش آن با ملات هم از جمله عواملی است که در روزهای اول رخ میدهد.
از عوامل دیگر می توان به نوع توری پشت سنگ اشاره کرد که بر اثر واکنش با ملات میتواند دردسر ساز باشد. از آنجایی که این مشکل ممکن است در همان روزهای ابتدایی رخ دهد، بهتر است پس از اتمام کار، هرچه سریعتر ، توری جدا شود .توجه داشته باشید که اگر این کار توسط افرادغیر حرفه ای انجام شود ، امکان شکستگی یا خوردشدن ویا لب پر شدن سنگ وجود دارد.
یکی دیگر از عوامل تغییر رنگ سنگ یا لک شدن آن ، که ممکن است ساده به نظر آید ، آب بندی و بندکشی نامناسب وغیر اصولی است. چه بسا سنگ هایی که تمام شرایط لازم و کیفیت مناسب را داشته اند ولی در اثر اجرای نامناسب ، تغییر رنگ یا لک شدن به همراه داشته اند.
جنس و کیفیت سنگ
جنس سنگ و رنگی که ذات سنگ دارد نیز از دیگر عوامل قابل توجه در انتخاب سنگ است. این مسئله که سنگ خود رنگ خاصی در ذات خود داشته باشد یا اینکه با رنگ یا رزین تغییر رنگ پیدا کند ، دو موضوع متفاوت است. سنگی که به ذات رنگی دارد ، احتمال تغییر رنگ سنگ در آن کمتر است.
به طور کلی ویژگی های سنگ ساختمانی مناسب عبارتند از :
بافت سنگ: سنگ باید بافت و سطح سالم داشته باشد .سنگ بدون هرگونه شیار ، ترک ، تخلخل و رگه های سست و بدون پوسیدگی و یکدست و یکنواخت ، سنگی مناسب و خوب محسوب میشود.
میزان جذب آب: سنگی که حداقل جذب آب را داشته باشد از مناسبترین سنگ ها ، برای شرایط آب و هوایی مختلف به حساب می آید. جذب آب کم موجب جلوگیری از یخ زدن و خراب شدن سنگ می شود.
جذب آلودگی و کثیفی کم : اینکه سنگ میزان جذب کثیفی و آلودگی پایینی داشته باشد ، یکی از مزیت های سنگ محسوب میشود. در مکان هایی که تردد زیاد است و یا هوا آلوده است ، به مرور زمان سنگ کثیف شده و تغییر رنگ سنگ و کدر شدن آن اتفاق می افتد.
سهولت در شست وشو : شست و شو و پاکیزگی سنگ نیز یکی از دغدغه های خریداران سنگ است. سنگی که در بیرون یا داخل ساختمان استفاده میشود و بخصوص سنگی که در کف استفاده میشود ، باید به راحتی قابل تمیز شدن باشد.سنگ چرمی شده ، به راحتی قابل شستشو و تمیز شدن است.
مقاومت سنگ در برابر عوامل محیطی: در انتخاب سنگ ، میزان مقاومت و تحمل سنگ در برابر شرایط شیمیایی و فیزیکی محیط ، مورد توجه است. سنگ باید در اثر تغییرات دما ، وجود جریان آب ، ریختن مواد اسیدی روی سنگ و … مقاوم باشد.عدم وجود آهن در سنگ نیز نکته قابل توجهی در انتخاب سنگ است.